rešerše z medií 26.11.07



Sběratel Pavel Krejčíř věří, že Baťova knížka Zámožnost všem čtenáře osloví.
Foto: DENÍK

Baťa promluví na stránkách knížky

včera 11:49
ZLÍN - Ačkoli už tak mnozí považují zakladatele zlínské obuvnické firmy Tomáše Baťu za vzor úspěšného podnikatele, i nyní by se od něj mohli něco přiučit. Myslí si to i Zlíňan Pavel Krejčíř, který vydal vlastním nákladem Baťovu knížku Zámožnost všem. Proslulý podnikatel v ní vysvětluje systém řízení svého podniku a radí lidem, jak správně hospodařit.

Devětadvacetiletý sběratel starých pohlednic, brožur a všeho, co souvisí s předválečným Zlínem, se ji odhodlal vydat před několika týdny. „Kniha vyšla několikrát ve dvacátých a třicátých letech. Od té doby ji v Česku nikdo nevydal. Přitom je to zajímavé svědectví o určité době,“ vysvětlil Krejčíř.

Cesta, která vedla k rozhodnutí vydat Baťovu knížku, byla klikatá. „Dřív jsem pracoval v jednom zlínském vetešnictví. Jezdil jsem kvůli tomu po sběratelských burzách. Dlouho jsem sám sběratelství odolával, ale nakonec jsem podlehl kouzlu starých zlínských pohlednic. Dnes jich mám kolem tisícovky. Kromě toho vlastním kupu brožurek, knížek a starých novin... A také bystu Tomáše Bati,“ zavzpomínal Krejčíř.

Důvod, proč nakonec vydal jeden ze svých vzácných exponátu tiskem, je prostý. „Každý sběratel se asi časem dostane do stadia, kdy už mu nestačí věci jen hromadit, ale chce s nimi seznámit ostatní,“ dodal. A tak přišla na svět nevelká kniha s bleděmodrým obalem. Více...