rešerše z medií 15.12.07 MF Dnes

Studentský film zachytil unikátní architekturu Zlína

Zlín - Dosud svůj největší projekt představili včera na Malé scéně studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Premiéru tam měl snímek nazvaný Návrat do Červeného města, jehož režisérem a scenáristou v jedné osobě je Tomáš Hubáček. Děj hraného snímku zavede diváky do tajuplného Červeného města, fiktivního prostoru, vytvořeného výhradně z baťovských cihlových staveb. Nitky propleteného příběhu se splétají v jedinou, která vede nejen k odhalení starého zločinu, ale také zmařeného plánu geniálního továrníka a nakonec i k hrdinově zapomenuté minulosti.

„Je to zcela nový pohled na baťovskou architekturu, respektive na jejího genia loci,“ řekl Tomáš Hubáček, scenárista a režisér ambiciózního snímku.

Studenti natáčeli v květnu a červnu tohoto roku. Hlavní roli ztvárnil Josef Kaluža z ostravského divadla Aréna, dalších rolí se ujali především herci ze zlínského Městského divadla a ze Slováckého divadla v Uherském Hradišti.

„Čím jsou pro jiná města historická jádra, tím je pro Zlín baťovská architektura. Jsme rádi, že jsme ve filmu zachytili poslední zbytky původních cihlových zákoutí, která dnes tak rychle mizí,“ doplnil Hubáček.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Autor: (vm)


Univerzita otevře šestou fakultu

ZLÍN

UDÁLOST

Univerzita Tomáše Bati otevře v lednu 2009 již šestou fakultu. Její název ještě není znám, zájemcům ale nabídne jeden studijní program s třemi obory. Sídlit bude v Uherském Hradišti. V programu ekonomika a management si zájemci budou moci vybrat z logistiky, krizového řízení a řízení lidských zdrojů. Vedení univerzity počítá s tím, že během dvou let by mohlo novou fakultu navštěvovat až 1200 studentů.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jihovýchodní Morava

Autor: (ČTK)